#SempreTeuaACasa

#SempreTeuaACasa, una iniciativa lúdica per a les vacances de pasqua

Arriba la pasqua i el fet d'estar a casa no vol dir que no ens puguem divertir. Des de la DGPLGM, llancem la iniciativa #SempreTeuaACasa com una manera d'oferir alternatives per combatre l'avorriment i fer front al repte que suposa per a les famílies el fet d'haver de passar tantes hores a casa. Sota l'objectiu d'oferir entreteniment de manera educativa i lúdica en la nostra llengua, un conjunt de creadors audiovisuals han preparat una sèrie de vídeos explicant idees d'activitats dinàmiques que es poden practicar a casa. Així, en funció de l'edat i els gustos, podeu desenvolupar la vostra creativitat al voltant de temàtiques artístiques, fer manualitats amb materials quotidians o aprendre a cuinar plats típics d'aquestes dates. 

Els més menuts de la casa podran aprendre a construir titelles amb el marionetista Edu Borja, pintar amb l'artista Amparo Saera o jugar amb materials reciclats amb el youtuber Aitor Muñoz. Aquells un poc més majors que els agrade escriure podran compondre un rap amb Alfons Pérez, escriure poemes amb Santi López o reflexionar sobre el món dels llibres amb Aina Monferrer.

D'altra banda, les persones que tinguen vocació per l'espectacle tindran al seu abast els vídeos sobre teatre i música de Nina Baifer o els vídeos sobre dansa tradicional valenciana de Laura Cuber. Per als amants dels videojocs, Susana Pérez explica els valors educatius que hi ha darrere de Minecraft i els beneficis psicosocials de jugar-hi.

A més, l'economista Joanra Sanchis introdueix conceptes pràctics d'economia domèstica que són útils per als joves en el dia a dia. I, per acabar, comptem amb alguns vídeos de cuina, en què diversos cuiners i pastissers ensenyen a preparar plats i dolços típics d'aquesta època, com la monjàvena o les mones de pasqua. 

Els vídeos estan disponibles amb l'etiqueta #SempreTeuaACasa a la plataforma Youtube, on quedaran allotjats dins dels canals respectius dels creadors i a la llista de reproducció #SempreTeuaACasa.

« Ves enrere

Receptes tradicionals

Receptes tradicionals

Tasta'l d'ací ens presenta una recepta de mona i com es fa l'aigua de civada original.

Pel que fa al vídeo de la la mona de Pasqua, ens expliquen la recepta i parlen també de Jaume Pinet Cuiner, d'Ana Climent (projecte FAM) i llancen una qüestió sobre els «ous del moliment» a Àgueda Vitòria (Trip&Feel). Parlen de la història del seu nom (mona, tonya, panou, pa socarrat o qualsevol altre bell nom dins la riquesa lingüística de les nostres comarques) i fan la recepta en dues versions (amb rent natural i amb rent industrial + preferment)!

L'altre vídeo és el d'aigua de civada (dita popularment 'aigua civà') és un dels refrescs valencians més antics i cada vegada menys coneguts. De la mateixa família de refrescs a base de cereals que campen per mig Europa, hem volgut saber més de la seua història i recuperar-ne la recepta original. Una preparació que vos sorprendrà a molts de vosaltres, sobretot els que coneixeu la recepta moderna de l'aigua de civada, ja ques està feta amb grans d'ordi crus i no amb ordi torrat (o malt) com la que podem trobar actualment.

En el pròxim article que prepararan per al seu web (tastaldací.com), explicaran la seua història, el perquè del seu nom i la pervivència de la recepta original en les nostres comarques.

Ara per ara, vos en deixem la recepta perquè vos refresqueu d'una calor que ja ens acompanyarà tot l'estiu!

El dolç valencià de Pasqua més conegut: vídeo

L'aigua de civada original: vídeo